• Druhý ročník festivalu Maker Faire Prague sa uskutoční cez víkend 22.-23. júna v Průmyslovém paláci na Výstavišti Praha
  • Na akcii sa predstaví až 200 kreatívnych projektov novodobých kutilov – makerov
  • Silnou témou tento rok budú školské projekty, ktoré majú potenciál organicky zmeniť spôsob vzdelávania v Česku

V Prahe sa v júni na Maker Faire Prague 2019 znovu zídu novodobí kutilovia, domáci majstri, tvorcovia a vynálezcovia, skrátka všetci, ktorých možno označiť novo zaužívaným slovom makeri. Organizátori festivalu predstavili tohtoročný program a hlavné témy.  „Na výzvu předvést svůj tvůrčí projekt letos zareagovalo téměř 200 makerů. Proti minulému roku je výrazněji vidět, jaký potenciál má kutilství, tvoření a hraní ve školách a při vzdělávání,“ hovorí Jiří Zemánek , programový riaditeľ festivalu. Celkovo si však Maker Faire aj tento rok zachová svoju rôznorodosť a mnohofarebnosť – ďalšími silnými témami výstav a workshopov budú recyklácie, 3D tlač, robotika, ale aj tradičné remeslá zahŕňajúce napríklad prácu so sklom, kožou a textilom.

Prehliadka hravých školských projektov

Na festival sa tento rok prihlásilo mnoho školských projektov, ktoré často spontánne vznikli z tvorivého nápadu jednotlivcov a aktívnych učiteľov. Príkladom môže byť malý chodiaci robot Otto autora Camila Palacia, ktorého si no celom svete postavili tisíce ľudí. Na rozdiel od komerčných výukových robotov má Otto otvorený dizajn, ktorý dovoľuje jednoduché úpravy a rozširovanie. Po minuloročnom Maker Faire ho začala so študentmi stavať napríklad Hana Šandová na gymnáziu Jana Keplera a teraz založila Český klub stavitelů Otto robota, aby ho mohli využívať ďalší nadšenci.

Podobných projektov ukáže tohtoročný festival veľa: školskú súťaž “plechovkových satelitov” Can-sat , exhibíciu dnes už legendárnej Robosoutěže ČVUT , ktorá inšpirovala mnoho budúcich technikov, rôzne výukové stavebnice vytvorené samotnými učiteľmi, domáce chemické laboratórium Matelab navrhnuté vysokoškolskými študentmi pre experimenty, na ktoré deťom v škole neostal čas, alebo nápady skupiny učiteľov prispievajúcich do časopisu e-Mole – a mnoho ďalších podobných projektov.

Renesancia kutilstva vo svete aj v Česku

Druhý ročník Maker Faire Prague bude mať tiež silnejšiu zahraničnú účasť. Napríklad vďaka podpore americkej ambasády príde Stefanie Druga, vedúci organizácie HacKIDemia, ktorá je aktívna vo viac ako 40 krajinách, vrátane 10 krajín Afriky. HacKIDemia pomáha zakladať otvorené dielne a navrhuje workshopy a stavebnice, ktoré podnecujú deti k zvedavosti, empatii a hravému vynaliezaniu.

Kutilstvo nového strihu zažíva boom ako v zahraničí, tak v Česku. „Individuální tvůrčí projekty získávají více prostoru jak ve školách, tak v otevřených dílnách, kde se lidé mohou učit novým dovednostem celoživotně. Od minulého roku také v Česku vznikly nové regionální verze festivalu Maker Faire. To vše je vzhledem k rychle se měnícímu pracovnímu trhu dobrým signálem – moderní kutilové a vynálezci schopní se neustále učit a pracovat kreativně budou totiž v budoucnu více potřeba než pouzí montéři,“  dodáva Zemánek.

Vďaka jeho dôrazu na inovatívne vzdelávanie vybrali experti 1. ročník festivalu Maker Faire Prague medzi 9 finálových projektov ceny EDUina za rok 2018, ktorú každý rok získajú inovatívne projekty v českom formálnom i neformálnom vzdelávaní.

Rezervujte si predposledný júnový víkend!

Maker Faire je najväčšia svetová prehliadka kreativity, inovácií a dômyselnosti pre celú rodinu, ktorá sa na popud spoločnosti Make Media koná od roku 2006 v mnohých mestách po celom svete. Na prvý ročník festivalu v Prahe v roku 2018 dorazilo vyše 10 000 návštevníkov a prezentovalo sa 180 vystavovateľov. Maker Faire Prague 2019 sa bude konať v dňoch 22. a 23. júna 2019 na Výstavisku v Prahe Holešovicích.

Vďaka podpore partnerov môžu všetci nekomerční makeri na akcii opäť vystavovať zadarmo. Vstupenky si môžu návštevníci kúpiť už teraz v predpredaji, prvých 1 000 vstupeniek sa môže zapojiť do súťaže o 3D tlačiareň a ďalšie výhry od Průša RESEARCH .

Ďalšie informácie nájdete na webových stránkach festivale Prague Maker Faire alebo na Facebooku či Instagrame

*************************

PR manažerka festivalu MF Prague

Leona Daňková

leona.dankova@taktiq.com

T: +420 605 228 810

 

Kontakt pre médiá SK / MF Bratislava:

Juraj Redeky

juraj.redeky@taktiq.com

T: +421-905-280 478