• Maker Faire Prague 2019 cez víkend navštívilo 10.000 ľudí
  • Druhý ročník vynikal množstvom tvorivých dielní pro deti aj dospelých a školskými projektmi
  • Tradícia Maker Faire v Čechách bude pokračovať, s makermi sa tento rok môžete stretnúť aj na Slovensku!

photo: Lukas Neasi

Praha, 23. júna 2019 – Tvoriť môže každý. Kutilstvo v Čechách stále prekvitá a vďaka svetovým trendom získava nové podoby. Kreatívnym projektom sa dobre darí aj v českých školách. To sú podľa organizátorov hlavné body úspešného druhého ročníku festivalu Maker Faire Prague. Průmyslový palác Výstaviště Praha cez víkend opäť zaplnilo 10 000 návštevníkov, minulý ročník bol prekonaný už v počte lístkov predaných v predpredaji.

photo: Lukas Neasi

Makeri sú novodobí kutili. Nielen technickí.

Rodiny s deťmi na festivale mohli stráviť dlhé hodiny vyrábaním a tvorením všetkého možného. Okrem mnohých aktivít, ktoré sa odohrávali v jednotlivých stánkoch, tento rok pútali pozornosť veľké skupinové workshopy, pri ktorých si deti mohli vytvoriť “uchošťourové delo” alebo svietiace prívesky a ohňostroje. Hoci prevládala technika, k videniu tu boli aj remeselné a umelecké výtvory. „Návštevnosť druhého ročníka potvrdila, že kutilstvo a individuálna tvorivosť v Česku nezaniká – naopak získava novú formu. Českí a svetoví makeri na festivale ukázali, že dokážu pobaviť, aj vzdelávať. Oproti minulému roku boli ich expozície interaktívnejšie a pribudlo aj niekoľko školských projektov. Za úspech tohto podujatia teda vďačíme predovšetkým im,“ povedal programový riaditeľ festivalu Jiří Zemánek.

photo: Lukas Neasi

Aktivity pre makerov budú pokračovať

Druhým ročníkom festival Maker Faire Prague potvrdil svoje miesto na mape kultúrnych udalostí v Prahe. „Pre budúci rok rozhodne máme potenciál na ďalší rast. Verím, že v Česku je stále veľké množstvo tvorcov, ktorí svoje projekty môžu takto zdieľať s verejnosťou – či už ide o študentov, umelcov alebo kreatívnych podnikateľov,“ dodáva Jiří Zemánek. Záujemcovia o individuálne tvorenie a vynaliezanie sa môžu stretávať v otvorených dielňach, ktorých v českých mestách pribúda, alebo navštíviť ďalšie regionálne akcie Maker Faire. Najbližšími budú Mini Maker Faire Brno (19. a 20. októbra 2019) a historicky vôbec prvý slovenský Mini Maker Faire Bratislava, ktorý sa uskutoční 15. novembra 2019 v bratislavskej Starej Tržnici.

……………………………………………………………………………

O festivale Maker Faire Prague

Maker Faire je najväčšia svetová prehliadka novodobého kutilstva a kreativity, ktorá sa usporadúva od roku 2006 v mnohých mestách na celom svete. Pražský organizuje Maker Faire Prague, z.s., ktorý tvorí spolok Žiadna veda, komunikačná agentúra TaktiQ Communications a iniciatíva Make More. Festival vzniká pod patronátom PRUSA Research, svetového výrobcu 3D tlačiarní, v spolupráci s odborným partnerom ČVUT. Ďalšími partnermi tohto ročníku sú spoločnosti Arrow, svetový distribútor elektronických komponentov, spoločnosť Conrad, Hornbach, YSoft, Seeed Studio, Kingston a BigClown.