…ako tvrdí Natália Račák Vajdová, jeden z kľúčových ľudí organizačného teamu, ktorý pripravuje prvý Maker Faire na Slovensku. S Natáliou sme sa  porozprávali o makeroch a Maker Faire.

Bola si na mnohých Maker Fairoch. Aké projekty ťa najviac zaujali?

V Kyjeve ma okúzlili domáci výrobcovia drevených laserov a CNC fréz, ktoré si dokázali postaviť za bagateľ. Naopak, vo Viedni som si mohla prvýkrát ohmatať futuristické Adidas Futurecraft 4D, ktorých medzipodrážka je vytlačená pomocou 3D tlače, a tým sa teda vtedy nemohol pochváliť každý.(smiech) Rímske vydanie Maker Faire je najväčšie v Európe, takže tam si príde na svoje naozaj každý. Mňa však najviac zaujal pavilón „Life“, kde sa predstavili domáci, ale aj profesionálni výrobcovia hydroponických akvárií. A Praha? Tá ma asi najšikovnejších cosplayerov, akých som kedy videla. To, ako dokážu post procesovať/sfinalizovať 3D vytlačené masky a kostýmy je niečo neuveriteľné. Neverili by ste, že to vytvorila tlačiareň.

Ty sama máš veľmi blízko k 3D tlači a prototypovaniu. Prečo ťa to zaujalo?

Najkrajšie na technológiách 3D tlače, laseru, CNC či Arduina je to, že sa vďaka nim dokážete odlíšiť od väčšiny, ale zároveň sú pre každého. Ak si potrebujete niečo vyrobiť, môžete to urobiť svojpomocne, vložiť do návrhu až po konečný produkt samého seba, a tým vytvoriť niečo jedinečné. Nezabúdajte, byť Makerom nie je skill, ale stav mysle. 🙂

Prečo by mali prísť návštevníci, je jasné. Vidieť niečo, čo si nemôžu pozrieť niekde inde a zároveň si vyskúšať nové veci. Prečo by však mali vystavovať Makeri, ktorí majú nejakú tvorbu ako koníček? Síce vystavujú zdarma, ale sú zvyknutí si doma vyrábať len sami pre seba.

Maker Faire predstavuje príležitosť načerpať kontakty na investorov, modelárov, elektrotechnikov, programátorov či umelcov, ktorí Vám vedia pomôcť s vývojom Vášho projektu a “boostnuť” ho na vyššiu úroveň. Ďalšou výhodou je poskytnutie spätnej väzby od návštevníkov na funkčnosť, vzhľad a používateľskú prívetivosť Vášho prototypu. A do tretice, bude tam skvelá atmosféra, kde stretnete ľudí rovnakej “krvnej skupiny” z celého Slovenska a Českej republiky.

Takže je to veľmi o biznisových záležitostiach. Ale čo ak si vyrábam veci len pre radosť?

Práve preto by ste mali prísť vystavovať! Prečo sa nepodeliť so svojim koníčkom, znalosťami a nadšením pre túto vec aj s ostatnými návštevníkmi a Makermi? Je dosť možné, že niekoho svojim prístupom k projektu nadchnete alebo si nájdete projektového „parťáka“, ktorý sa venuje podobným projektom.

Môžem ako malý Maker na podujatí predávať?

Maker Faire nie je prioritne o predaji, ale o zážitkoch. 🙂 Jedná sa o interaktívnu výstavu spojenú s praktickými workshopmi a prednáškami, ktoré návštevníkov väčšmi pohltia do sveta ručnej, technologickej tvorby, elektrotechniky a umenia. Samozrejme chápeme, že Váš čas a materiál použitý pri výrobe produktu nie je zadarmo, preto máte možnosť vyberať príspevky formou kasičky umiestnenej na stole.

Keby som nevedel/a kde sa prihlásiť, prípadne potrebujem pomôcť s registráciou, na koho sa môžem obrátiť?

V prípade akýchkoľvek otázok ma neváhajte kontaktovať mailom: nat.vajdova@gmail.com, telefonicky: 0944 653 277 alebo na Facebooku: https://www.facebook.com/nvajdova. Rada Vám pomôžem s registráciou, odpoviem na dotazy ohľadom podujatia a zároveň budem k dispozícii pred, počas a po vystavovaní. 🙂 Už teraz sa na všetkých z Vás tešíme!

 


Dôležité upozornenie!

Pre veľký záujem v ostatných dňoch sme sa rozhodli výnimočne predĺžiť možnosť registrácie makerov na prvý Slovenský Maker Faire až do konca septembra! Registrovať sa môžete pomocou formuláru Call For Makers, ktorý nájdete na tejto stránke vpravo hore, alebo na TEJTO ADRESEPo tomto termíne však budú prihlášky definitívne uzatvorené a nebudete sa môcť zúčastniť ZADARMO ako makeri. Využite preto poslednú šancu a prosím nenechávajte si túto možnosť až na poslednú chvíľu, aby naozaj nebolo neskoro a nestratili ste jedinečnú príležitosť ukázať svoj projekt.

Výzva Call For Makers 2019 definitívne končí 30.9.2019!

Ďakujeme a tešíme sa na stretnutie s Vami už v novembri v Starej tržnici.