Toto asi pozná každý – plasty časom stratia pružnosť, sú krehkejšie a lámu sa. Lepidlo občas pomôže, no občas ste bezmocní, najmä ak ide o nejakú staršiu vec, alebo namáhaný kus. Ako to vyriešiť?

Sekundové lepidlo spojí takmer všetko, ale ani ono nie je všemocné. špeciálne ak sa vám zlomí nejaký malý kus a nebodaj ho stratíte, je oprava… No, minimálne problémová. Odkedy mám doma vlastnú 3D tlačiareň mnohé drobnosti si vyrobím a opravím sám (napr. zlomené plastové ozubené koliesko, plastový háčik do kúpeľne, zlomenú nožičku na klávesnici, pracku/plastovú spojku remienku na ruksaku a pod.)

Moje prvé kroky vedú na stránky https://www.thingiverse.com/, kde hľadám, či náhodou už neexistuje hotový 3D model, ktorý by som mohol použiť, napr. vyhľadám “keyboard leg”, keď potrebujem nahradiť zlomenú nožičku na klávesnici. Toto je samozrejme tá rýchlejšia cesta. Niekedy je potrebné spraviť menšiu korekciu napr. rozmerov, ale i tak je to to lepšie, ako snažiť sa vyrábať model od nuly.

 

Ako dobrý zdroj voľne dostupných 3D modelov vám môžem odporúčať aj https://www.prusaprinters.org. Stránka vznikla relatívne nedávno, no už je tam pekná zbierka všetkého možného a samozrejme ideálne ak máte 3D tlačiareň od Průšu.

Ale chápem, že nie každý má túto možnosť a nie vždy sa dá vyrobiť vlastná náhrada za nejaký zlomený alebo prasknutý plastový kúsok. Našťastie pokrok v moderných lepidlách dokáže mnohé zachrániť. Pre pevnejší spoj môžete vyskúšať sekundové lepidlo s aktivátorom. Ten zabezpečí, že lepidlo stuhne okamžite a ostane ho v mieste aplikácie viac (netuším, či sa “nafúkne”, alebo sa z neho menej odparí, príp. časť stečie, ale mám pocit, že ho je tam proste o trochu viac, než pri aplikácii  bez aktivátoru. Lepidlo treba aplikovať s rozumom a samozrejme je potrebné vybrať správny typ. Bežne v predaji je napr. pre domáce a hobby použitie Loctite (videl som ho pred pár dňami v našom supermarkete za asi 6-7€).

 

Ak chcete ekonomickejšie a väčšie balenie, odporúčam navštíviť obchody pre modelárov. Ja sám napr. kupujem obvykle aktivátor a lepidlá Pecka-Model (https://www.peckamodel.sk), kde pomerne veľký sprej (cca 200ml) s aktivátorom stojí zhruba 5€ a lepidlá k nemu v 20g fľaštičkách Peckalep stoja si 2€. Toto balenie vydrží minimálne pár mesiacov a preto pozor ako ho skladujete!

Sekundové lepidlo je prchavé a veľmi ľahko stvrdne ak bude fľaštička v teple (stačí bežná “vykurovaná” miestnosť – v mojom prípade dobre vykúrená počítačom). Zistil som, že najlepšie je sekundové lepidlo skladovať v chladničke, pretože tam si uchová svoje vlastnosti oveľa dlhšie a nestuhne. V predaji sú rôzne typy na rôzne použitie. Mne sa dobre osvedčili spomínané Peckalep vo verzii ŘÍDKÉ (riedke, tekuté, ktoré sa ľahko aplikuje do drážky, alebo praskliny) a hustejšie “STREDNÉ”. Husté alebo gelové lepidlo používam len veľmi výnimočne a preto ho nedržím doma v zásobe. Samozrejme ak preferujete tento typ – je to len na vás. Gelové lepidlo sa hodí na drsnejšie povrchy, kde gel vyplní príp. nerovnosti v spoji.

Sekundové lepidlo s aktivátorom je stále iba lepidlo a hodí sa na rýchlu aplikácie, keď potrebujete okamžite pevný spoj. Na opravu plastových častí je niekedy vhodnejšie použiť dvojzložkové epoxidové živice, ktoré sa dajú aplikovať pár minút a po vytuhnutí vytvorí pevnú hmotu. Tou sa dá nahradiť napr. aj odlomená plastová časť a po opracovaní môže epoxid nahradiť chýbajúci kúsok plastu. Ak hľadáte niečo rýchlejšie, skúste sódu bikarbónu a bežné sekundové lepidlo. Ukážka, resp. šikovný návod ako na to je napríklad aj tu:

A samozrejme, nezabudnite nám napísať vaše skúsenosti, alebo tipy ako opraviť zlomené, či prasknuté plastové časti.


Zakúpiť si ich môžete naVstupenky na Mini Maker Faire Bratislava 2019

Všetky informácie o vstupenkách a príp. zľavách nájdete na našej stránke
https://bratislava.makerfaire.com/2019/10/07/vstupenky-uz-v-predaji/