Agi Gonda bol prvým z prihlásených makerov (vystavovateľov) na Maker Faire Bratislava. Venuje sa mnohým zaujímavým projektom, predovšetkým tvorbe z dreva, ale aj oblasti súvisiacej s 3D tlačou. Na Slovensku sa pripojil k iniciatíve celosvetovej komunity e-NABLE, ktorej členovia pomocou 3D tlače vytvárajú protetické náhrady rúk pre deti i dospelých.

Agi, skúste nám na úvod predstaviť čo je to e-NABLE?

e-NABLE je pomenovanie komunity dobrovoľníkov z celého sveta, ktorí využívajú svoje 3D tlačiarne na vytváranie „open source“ tlačených dlaní a rúk pre deti i dospelých, ktorí takúto náhradu týchto častí potrebujú. Stretávajú sa v nej ľudia, ktorí odložili svoje politické, náboženské, kultúrne a osobnostné rozdiely, aby sa spojili a spoločne spolupracovali na hľadaní riešení a vylepšovaní voľne prístupných 3D tlačených dizajnov dlaní a rúk pre tých, ktorí sa s ich chýbajúcimi časťami narodili alebo o ne prišli pri nejakej udalosti.

Ako ste sa k tomuto projektu dostal vy?

S projektom e-NABLE som sa prvýkrát stretol cez rôzne internetové stránky, obrázky a videá ešte skôr ako som si kúpil 3D tlačiareň. Vidieť radosť detí, ktoré si z doručeného balíka rozbalia svoju vytlačenú 3D mechanickú protetickú náhradu dlane alebo ruky vo mne spustilo silnú emóciu. Cítil som veľkú radosť a vtedy som si povedal, že aj ja chcem vytlačiť aspoň jednu takú ruku pre niekoho, kto ju bude chcieť a potrebovať. Prišli hodiny zoznamovania sa s prípravou modelov a samotným procesom 3D tlače, no očakávaný výsledok sa čoskoro dostavil. Nechal som svoje výtlačky rúk ohodnotiť (kvôli ich správnemu vytlačeniu a zloženiu) určeným členom komunity a začal som hľadať na Slovensku deti, ktoré by vedeli takéto náhrady využiť. Nakoniec sme najskôr cez databázu komunity našli a pripravili ruky pre chlapcov z Talianska a Rumunska. K rozosielaniu e-mailov sa veľmi rýchlo pridala webová a Facebook stránka s informáciami v slovenčine a o pár týždňov vznikla aj slovenská pobočka e-NABLE Slovakia, cez ktorú sa môžu záujemcovia dozvedieť o komunite a tvorbe rúk všetky potrebné informácie. V prípade záujmu sa tiež stať jej dobrovoľnými členmi, či podporovateľmi.

Prečo ste sa rozhodli prihlásiť na Maker Faire?

Pretože Maker Faire je vynikajúca príležitosť na získanie mnohých odpovedí a aj pre inšpiráciu o rôznych projektoch. Prvýkrát som sa zúčastnil ako vystavovateľ na poslednom Maker Faire v Prahe a bol to pre mňa silný zážitok. Prekonanie prvotného ostychu z toho, čo na moje tvorenie povedia ostatní ľudia a jeho vnútorná premena na neopísateľné nadšenie ma pri rozhovoroch s ďalšími vystavovateľmi a návštevníkmi priviedli priviedli k novým riešeniam mnohých výziev pri mojej tvorbe, ktoré som dovtedy nevidel. Množstvo vymenenej kreatívnej energie cez ľudí s rôznym zameraním, profesiami a skúsenosťami, množstvo dobre mienených rád, ktoré dokážu veľa nielen začínajúcich projektov posunúť vpred. Všetci na tomto mieste tvoríme spoločne a keď spoločne prídeme na to, že nejaký projekt nefunguje podľa našich prvotných predstáv, tak ho jednoducho vylepšíme a prerobíme. Pretože aj takýto nie vydarený výsledok nie je chybou, ale dôležitou skúsenosťou pre všetkých zúčastnených. A práve preto sa podľa mňa oplatí prísť na Maker Faire ukázať akékoľvek tvorenie ktoréhokoľvek šikovníka a výmyselníka, podeliť sa o svoju radosť a cit vložený do tvorby s ľuďmi na rovnakej „vlnovej dĺžke“. Maker Faire je podľa mňa hlavne o budovaní kreatívnych vzťahov a vzájomnej podpory.

A ako ste sa stali vy makerom?

Označiť seba samého za makera mi veľmi nepasuje 🙂 Som človek, ktorý sa rád zoznamuje a hrá s novými technológiami, no ešte radšej mám, keď si s ich pomocou môžem zhmotniť veci, ktoré mi prinášajú radosť. Takto som to v sebe cítil a robil od malička prostredníctvom rôznych stavebníc, puzzle skladačiek, počítačov, či pri práci s drevom, takže som túto zručnosť rozvíjal postupne a treb povedať, že to vo mne pretrváva až do dnešných dní. Najviac to cítim v ostatných dvoch rokoch, keď som si chcel v dielni zjednodušiť predovšetkým ručnú prácu s drevom a začal som získavať informácie o tom, ako by som mohol pri tvorení využiť laser alebo CNC frézu. Pri hľadaní týchto technických pomocníkov som neobišiel ani 3D tlačiareň, ktorá mi nakoniec zapasovala najviac. S jej pomocou si teraz vytváram rôzne šablóny a prípravky pre jednoduchšie obrábanie častí výrobkov. Je momentálne mojím najväčším pomocníkom.

Ďakujeme za rozhovor a vidíme sa 15.novembra v Bratislave na prvom Maker Faire.


Zakúpiť si ich môžete naVstupenky na Mini Maker Faire Bratislava 2019

Všetky informácie o vstupenkách a príp. zľavách nájdete na našej stránke
https://bratislava.makerfaire.com/2019/10/07/vstupenky-uz-v-predaji/