Tento rok sa na Slovensku po prvýkrát uskutoční festival Maker Faire – svetoznáme stretnutie hobby tvorcov,  technologických kutilov a vynálezcov. Maker Faire je svetovo uznávaná sieť akcií, ktorú pôvodne iniciovala redakcia časopisu Make so sídlom v San Franciscu v roku 2006, kam aj tento rok zamierilo vyše 150 000 návštevníkov. Z roka na rok rastie počet miest, kde sa konajú lokálne akcie a po minuloročnom úspechu v Prahe, zavíta v polovici novembra aj do bratislavskej Starej tržnice. Hlavnou témou festivalu je tvoriť a preto je otvorený pre všetky vekové kategórie, vrátane detí. Z mnohých projektov, ktoré sa predstavia, sme vybrali malú ochutnávku.


Máte 3D tlačiareň? Vytlačte na nej ruku pre niekoho, kto ju potrebuje.

Prvým z prihlásených makerov je Agi Gonda. Venuje sa mnohým zaujímavým projektom, predovšetkým tvorbe z dreva, ale aj oblasti súvisiacej s 3D tlačou. Na Slovensku sa pripojil k iniciatíve celosvetovej komunity e-NABLE, ktorej členovia pomocou 3D tlače vytvárajú protetické náhrady rúk pre deti i dospelých. Stalo sa tak po tom, ako uvidel na internete videá a radosť detí, ktoré si z doručeného balíka rozbaľovali svoju vytlačenú 3D mechanickú protetickú náhradu dlane alebo ruky. Silné emócie rýchlo rozhodli. Agi si zaobstaral 3D tlačiareň, naučil sa s ňou pracovať a jeho prvé ruky urobili obrovskú radosť chlapcom v Taliansku a Rumunsku. Čoskoro bola do slovenčiny preložená webovská stránka a Facebook komunity a o pár týždňov vznikla aj slovenská pobočka. Záujemcovia, ktorí chcú podporiť alebo sa pridať do tejto komunity a získať o tvorbe rúk viac informácií, sa môžu obrátiť na e-NABLE Slovakia alebo osloviť priamo Agiho na výstave Maker Faire.


Parallel garden

Počuli ste už o hydroponickom pestovaní rastlín? Princíp je pomerne jednoduchý – rastliny sa pestujú bez pôdy len vo vodnom roztoku, v ktorom sú umiestnené končeky koreňov. Všetko s minimálnou starostlivosťou zo stany človeka. O správne podmienky pre ich rast sa postará mikropočítač, ktorý dokáže na váš mobil priebežne posielať správy ako sa im darí. Rastlinky dokážu rásť rýchlejšie, neabsorbujú škodlivé látky z pôdy, nie sú vystavené škodcom a plesniam a celkovo sú zdravšie ako pri pestovaní v pôdnom substráte. Navyše ich takto môžete pestovať aj v miestnosti bez okien alebo hoci aj  pod stolom pri umelom osvetlení. Na Maker Faire vám tento spôsob pestovania budúcnosti predstaví Parallelná Polis.


Medomat

Na cestách po vidieku častokrát míňate plot s tabuľkou, ktorá ponúka med priamo od včelára. Taký med by ste radi aj hneď kúpili, ale cítite zábrany zazvoniť a rušiť niekoho doma. Na druhej strane, aj domácim nemusí vždy padnúť vhod nečakaná návšteva alebo nemusia byť práve doma. Riešením by mohol byť automat na predaj medu, ktorý si včelár umiestni pred svoj dom. Pretože automaty, ktoré trh ponúka, sú často pomerne veľké a drahé, Tomáš Jelínek z Prahy sa rozhodol vytvoriť vlastný. Jeho medomat je modulárny a dokáže ponúknuť na predaj 2-12 pohárov medu, prípadne aj iné včelárske produkty. Vývojom sa zaoberá už viac ako dva roky a najnovšia verzia medomatu dokáže prostredníctvom internetu vecí včelára informovať aj o aktuálnom stave svojich zásob.


Tlačiareň, ktorá vám osladí život

3D tlač už dávno nie je určená len pre úzky okruh „geekov“. Praktické využitie nachádza všade – od technických oblastí, cez dizajn, umenie až po gastronómiu. Zaujímavý nápad ako využiť inovatívnym spôsobom 3D tlač dostali jedného dňa obchodní a aj životní partneri Iveta Harčariková a Norbert Nôška. Pracovné skúsenosti z cateringu a organizácie firemných akcií ich doviedli k myšlienke zostrojiť 3D tlačiareň, ktorá by dokázala tlačiť čokoládu. Na svojej čokotlačiarni pracujú od roku 2015 a neustále ju vylepšujú. Chrumkavé kúsky sú väčšinou vytlačené zo špeciálnej belgickej čokolády, ktorá je svojim zložením podobná čokoláde určenej pre čokoládové fontány. Okrem bielej a tmavej čokolády dokáže tlačiť aj zo sladkej omáčky na dezerty a slanej na predjedlá. Najbližšia príležitosť kedy budete môcť sami ochutnať a možno si aj odniesť sladkosť s vlastným motívom, bude v piatok 15. novembra 2019 na prvom Maker Faire v bratislavskej Starej tržnici, kde sa predstaví spolu s ďalšími projektmi slovenských a českých „makerov“.


Všetky projekty a makerov, ktorí sa na výstave predstavia, nájdete na stránke https://bratislava.makerfaire.com/makers-exhibits/


Zakúpiť si ich môžete naVstupenky na Mini Maker Faire Bratislava 2019

Všetky informácie o vstupenkách a príp. zľavách nájdete na našej stránke
https://bratislava.makerfaire.com/2019/10/07/vstupenky-uz-v-predaji/