V piatok 15. novembra do Bratislavy prišli makeri z celého Slovenska na historicky prvý festival Maker Faire na Slovensku. Svoje projekty návštevníkom v Starej tržnici prezentovalo na 56 stanovištiach vyše 100 makerov a hoci festival trval len jeden jediný deň, navštívilo ho vyše 2 350 návštevníkov. Je to dôkaz, že záujem o makerstvo má rastúcu popularitu i na Slovensku, ktoré sa teraz zapísalo na svetovú makerskú mapu.

Maker Faire je svetovo uznávaná sieť akcií, ktorú pôvodne iniciovala redakcia časopisu Make so sídlom v San Franciscu v roku 2006, kam aj tento rok zamierilo vyše 150 000 návštevníkov. Obrie stretnutia sa už tradične konajú v New Yorku, či Ríme, ale aj u našich susedov, vo Viedni a v Prahe, kde sa tento rok uskutočnil už druhý ročník Maker Faire Prague.

Tento globálny festival digitálneho i analógového, tradičného, aj technického kutilstva nie je zameraný na jeden konkrétny odbor. Stretávajú sa na nich fanúšikovia kreatívnej práce s technológiami, s 3D tlačou, elektronikou a počítačmi, cosplayeri, záujemci o pestovanie rastlín hydroponicky (bez pôdy), nadšenci do robotiky, gastronómie (napr. 3D tlač čokoládou) i včelárstva – jednoducho makeri všetkého druhu.

Hoci má kutilstvo u nás veľkú tradíciu, Maker Faire bol prvou akciou tohto druhu na Slovensku. Hlavnou témou bratislavského festivalu bolo ukázať, že tvoriť môže naozaj každý a makerstvo je otvorené pre všetky vekové kategórie. Na Maker Faire platí, že nekomerční makeri majú priestor na festivale úplne zadarmo a tak tomu bolo aj u nás.

Akcia sa stretla s veľmi dobrým ohlasom nielen zo strany návštevníkov, ale aj zo strany samotných makerov, ktorí sa už teraz tešia na ďalší ročník.