Světový festival kutilů 21. století Maker Faire Prague přitáhl loni na pražské Výstaviště 200 makerských expozic a 10 000 návštěvníků. Kontaktní akce tohoto typu se letos v červnovém termínu konat nemůže, proto se organizátoři pustili do experimentálního formátu – online verze festivalu se uskuteční 29. a 30. května na https://www.makerfaireprague.online. Její ambicí je zachovat atmosféru osobního setkání a oslovit i rodiny s dětmi. „Jde o první velký festival v Česku kompletně převedený do online verze. Vlastně nás k tomu donutila situace. Nejtěžší bylo zachovat interaktivitu, která dělá festivaly Maker Faire tak populární.“  komentuje Jan Kužník, programový ředitel festivalu.


  • Festival novodobých kutilů Maker Faire Prague Online se koná od pátku 29. 5. do soboty 30. 5., zdarma nabídne interaktivní TV show s desítkami prezentací a 25 workshopů

  • „Buďte u toho online a vyrobte si při tom doma i něco hezkého. Nebo s námi vyrazte do přírody hledat stratosférický balón,“ vyzývají organizátoři netradiční akce

Tvořivé online workshopy, materiál si předem objednáte domů

„Festival nabízí přes 25 online workshopů pro děti i pro dospělé. Účastníci si při nich vyrobí věci užitečné i „jen“ krásné. Potřebný materiál jim dopředu dorazí poštou. Vše bude probíhat pod přímým vedením školitele v rámci speciální videokonference. Některé workshopy budeme streamovat živě pro všechny zájemce a budou dostupné i ze záznamu.“ říká Jan Kužník

Velká část workshopů je již obsazena a poslední možnost objednat si poštou pomůcky mají zájemci na adrese: https://shop.makerfaireprague.online/workshopy/. Workshopy budou dostupné ke zhlédnutí na internetu i pro ty, kteří si nerezervují místa a chtějí se pouze dívat.

Vědecko-technické experimenty v přímém přenosu

Hlavní program festivalu proběhne v přímém přenosu z televizního studia a improvizované makerské dílny. Dorazí do ní kutilové, kteří si „hrají“ s elektronikou, skládají a stříhají z papíru nebo si vymýšlí vlastní chemické pokusy. V přímém přenosu diváci uvidí přípravu balonu a speciální gondoly pro let do stratosféry, výrobu rakety z obyčejné PET lahve i hodinek, které umí říct čas takřka lidskou řečí. Odhalí kouzla solarografie i tvorby z obyčejné čtvrtky papíru. Nahlédnou do zákulisí inovačního centra i výroby 3D tiskáren.

Vyrazte s rodinou do přírody hledat spadlý balón

V pátek se přímo z televizního studia v Říčanech vypustí stratosférický balón projektu Statocaching. Mapa se souřadnicemi balónu bude veřejně k dispozici a kdokoli se tak bude moci účastnit hry o nalezení miniaturní sondy s videokamerou poté, co dopadne zpět na zem. „Aktuální předpovědi ukazují, že po pořízení videa z okraje vesmíru ve výšce 30 kilometrů dopadnou zbytky stratosférického balónu někde poblíž Tábora. Sledujte balón online na svém telefonu a vyrazte s námi do přírody,“ vyzývá Jan Kužník.

A doplňuje: „V sobotu na diváky čeká návštěva Raketové základny Bratronice, kde si skupina nadšenců vybudovala dokonalý postapokalyptický svět.“

Unikátní akce ve světovém měřítku

Festivaly Maker Faire mají celosvětovou tradici a většina jarních akcí v různých zemích musela být kvůli pandemii zrušena. „Ve světě již proběhly první pokusy převést festivaly Maker Faire do online podoby. My jsme ale první na světě s tímto inovativním formátem, který není pouhou kolekcí videokonferencí. Festival Maker Faire Prague Online má být interaktivní online TV show s možností společně tvořit i v době, která velká skupinová setkání neumožňuje,“ říká Josef Průša, CEO firmy Prusa Research. Právě společnost Prusa Research a také hl. m. Praha jsou hlavními partnery online festivalu. Termín fyzického setkání Maker Faire Prague na pražském Výstavišti organizátoři přesunuli na předběžné datum 14.15. listopadu.

Festival Maker Faire Prague Online se uskuteční v pátek 29.5. od 16.00 do 20.00 a v sobotu 30.5. od 9.00 do 14.00. Celý program již je k dispozici na adrese https://www.makerfaireprague.online. Zde také mají zájemci poslední možnost objednat si poštou pomůcky k workshopům.