Pred rokom sme ako prví priniesli na Slovensko festival makerov Maker Faire. Druhý ročník bol pôvodne naplánovaný na začiatok novembra, no zasiahla vyššia moc, prišli prísne protipandemické opatrenia a my sme boli nútení všetko zastaviť. Fyzický veľtrh sa tak tento rok už neuskutoční, ale ako náhradu sme sa pokúsili zmobilizovať a v spolupráci s Mall.tv a partnermi, pripraviť pre všetkých makerov “Mikulášsky darček” v podobe dvojdňového on-line festivalu.

https://www.mfbratislava.online/

Štartujeme už v piatok 4.12.2020 o 16.00 video blokom, v ktorom vám predstavíme našich partnerov, makerské dielne, ako sa k min dostač a ako fungujú, a samozrejme nahliadneme detailnejšie aj do pripravovaných worshopov.

Celá sobota bude patriť worshopom. Nosnou témou bude 3D tlač, čo je technológia, ktorú dnes využíva väčšina makerov. Postupne vám ukážeme ako si vytvoriť vlastný model pre 3D tlač a aj to, ako ho potom namaľovať. Predstavíme vám airbrush, čo je technika využívaná nielen umelcami, ale aj modelármi a 3D tlačiarmi pri post-fprocesingu a farbení modelov. Ostatne mnoho obchodov pre 3D tlač už má vo svojom portfóliu na e-shope aj farby, kompresory a pištole pre airbrush.

Ľubo Lacko z redakcie NEXTECH (predtým PC Revue) vám predstaví novinky v oblasti IoT a malých mikropočítačov (micro:bit, Arduino, Raspberry, STM32Nucleo, CyberPI Go,… a ďalších). A nielen to, v tomto workshope vás naučí aj základy robotiky a ukáže vám, ako si môžete doma alebo v škole vytvoriť vlastného robota, prípadne si sami naprogramovať systém na riadenie a ovládanie inteligentnej domácnosti.

Chlapci z Paralelnej Polis pre vás pripravili zaujímavý workshop o mesh sieti Disaster Radio, čo je nezávislá sieť fungujúca mimo internetu alebo mobilných operátorov. Prvé prístupové body už sú aj na Slovensku a ako sami uvidíte, do projektu sa môžete veľmi jednoducho zapojiť aj vy a pomôcť rozšíriť jej dosah a časom nepochybne i možnosti. Paralelná Polis nám v druhom videu ukáže ako si postaviť BLESKOMAT, čo je veľmi zjednodušene akýsi bitcoinový automat vhodný napr. do kaviarne na mikro platby v kryptomene. Postaviť si ho môžete už za pár euro, čiže je to zaujímavé aj pre naozaj malé prevádzky.

Workshopy Creative Point, FabLab, Sector.sk a ďalších partnerov budú postupne upresnené a doplnené aj v programe.

Ku vybraným témam pribudnú extra stránky na našom webe, takže napr. ak vás zaujíma, kde sa dajú kúpiť farby vhodné na maľovanie 3D výtlačkov, kde hľadať súbory na tlač rôznych doplnkov, ktoré vám predstavíme vo videu, alebo hľadáte kódy, odkazy na stránky s ďalšími info a pod., tak všetko nájdete pekne prehľadne a tematicky aj tu. 😉

Tešíme sa na vás v piatok a sobotu 4. a 5. 12. 2020 on-line, alebo na jar 2021 aj naživo na festivale Mini Maker Faire Bratislava.


https://www.mfbratislava.online/


A keby ste nás chceli podporiť, môžete nám darovať 2% z vašich daní, alebo sa môžete stať našim budúcim hrdým parnerom.


Partnermi on-line Maker Faire Bratislava 2020 sú:

ĎAKUJEME!