Pomerne častá otázka začiatočníkov je, kde hľadať 3D súbory, ktoré by si mohli vytlačiť. Na internete je niekoľko databáz, ktoré slúžia na vyhľadávanie podľa názvu, alebo nejakého kľúčového slova, takže keď napríklad hľadáte nejaký náhradný diel do domácnosti, povedzme za zlomený kryt na batérie na diaľkovom ovládači, stačí prebehnúť zopár stránok a skúsiť šťastie.

Workshop na túto tému nájdete:
https://sk.mall.tv/maker-faire-bratislava

Odporúčame vám zadať do vyhľadávacieho okna názov v angličtine, pretože šanca nájsť konkrétny model s českým alebo slovenským popisom je naozaj malá, zato v angličtine máte oveľa väčšiu šancu byť úspešní.

Pre náš účel teda zadám do vyhľadávačov napr. “Panasonic remote control battery cover” alebo zjednodušene “battery cover panasonic” prípadne môžete skúsiť konkrétny model “Panasonic DMR-EH55 Battery Cover”, no tu sú šance asi najmenšie. Veľa výrobcov používa jeden dizajn niekoľko rokov, takže napr. kryt batérie pri zrkadlovke Nikon D3100 bude možné nahradiť aj krytom z iných modelov, pretože sú skrátka identické.

Obvykle hľadáme STL súbor, ale mnoho autorov pribaľuje aj súbory priamo pre 3D editory pre prípad remixov, alebo vlastných úprav, resp. prispôsobenia pre vlastnú potrebu. Dôležité je prečítať si pozorne sprievodný text, pretože tam môžu byť užitočné tipy ako daný model vytlačiť, aké použiť nastavenie pri tlači a ktorý materiál bude pre daný model najlepší. Väčšinou vychádzajú zo skúsenosti samotného autora, ktorý daný model vytvoril a dá sa predpokladať, že ho aj vytlačil a vy nemusíte experimentovať s jeho prototypovaním. Ako príklad uvádzam kryt na batériu originálneho Gameboy, ktorý je vhodné tlačiť postavený na úzku hranu, aj keď by to každého zvádzalo skôr tlačiť “na ležato”.

Dosť ale bolo teórie, teraz trochu praxe. Tu nájdete linky na zaujímavé vyhľadávače:


https://www.stlfinder.com/ – toto snáď nepotrebuje komentár. Je to akýsi “google” pre STL súbory. Prehľadáva niekoľko známych webov, kde sa dajú zdieľať STL súbory a ak si dobre pamätám, tak hľadá free STL, čiže tie zadarmo.


https://www.yeggi.com/ – ďalší vyhľadávač, ktorý sám často používam. Indexované sú nielen free, ale aj tie platené modely, čo vidíte keď sa postavíte myšou na malý náhľadový obrázok (je tam nápis “free” alebo “for sale” pri platených). Aktuálna veľkosť je viac ako 2,68 milióna modelov


https://3dmdb.com/ – má dvojnásobne väčšiu databázu ako Yeggi (podľa info na stránke už vyše 7 miliónov!), takže opäť zahŕňa aj tie platené súbory. Samozrejme vyhľadávanie je free, spoplatnený je len download niektorých súborov, ktoré sa rozhodli ich autori predávať.


https://grabcad.com/library – stránka primárne pre konštruktérov s veľmi presnými a detailnými 3D súbormi. Aktuálne obsahuje zhruba 4,5 milióna súborov, ale pre 3D tlač je potrebné mnohé “rozobrať” na menšie komponenty a pripraviť v CAD editore. Nájdete tu ale profesionálne súbory.


https://www.3dcadbrowser.com/ – ďalší CAD vyhľadávač. Stačí vám pre predstavu obrázok?


https://www.thingiverse.com/ – Tento rok asi viac nefungoval ako fungoval, ale stále je to najpopulárnejšia stránka s 3D modelmi a zaradmo. Databáza sa tento rok tak nafúkla, že ten nápor servery prestali zvládať a boli dni, keď sa vám zobrazovalo jedno chybové hlásenie za druhým. Zdá sa ale, že Thingiverse posilnili servery a všetko funguje ako má. Keď narazíte na výpadok, dajte im šancu a skúste to neskôr, alebo…


https://www.prusaprinters.org/ – Alebo skúste šťastie u Průšu. Ich databáza je zatiaľ z tých menších, ale rozhodne sú tu zaujímavé veci a opäť zadarmo. Pre majiteľov Prusa tlačiarní sú tu často aj predpripravené GCODE, takže mnohé modely je možné stiahnuť, nahrať na kartu a rovno tlačiť. Samozrejme treba dať pozor pre akú trysku a materiál je daný GCODE, ale to všetko je uvedené v popisoch. Tento web mám osobne veľmi rád a chodím sem často hľadať aj nejakú inšpiráciu. Stačí si kliknúť na EXPLORE ALL PRINTS a zobrazia sa vám posledné pridávané súbory. Průšovci niektoré modely vypichnú medzi Features Prints a sem tam sa tu objavia free aj nejaké inak platené modely ako výsledok vzájomných spoluprác (napr. sú tu modely, resp. gcode súbory od FAB365 (stl si musíte kúpiť na ich stránke), alebo najnovšie veľmi vydarený model Landy Mini od 3Dsets). A samozrejme sú tu všetky modely, ktoré robí team PRUSA, čiže napr. modely z ich videí a blogu.

 


https://fab365.net/ – objemovo malá databáza, ale odporúčam pozrieť ich FOLDABLE modely. Sú síce platené, ale… Pozrite si to!


https://thangs.com/ – Ďalší miliónový vyhľadávač (1,113 milióna modelov pre 3D tlač). Má funkciu geometrického vyhľadávača, čiže sem môžete nahrať nejaký svoj model a podľa neho hľadať podobný. Zaujímavé, nie?


Ďalšie linky:

https://library.zortrax.com/

https://www.turbosquid.com/

https://3dwarehouse.sketchup.com/

https://pinshape.com/

https://www.tinkercad.com/things

https://cults3d.com/en

https://www.myminifactory.com/

https://www.cgtrader.com/

https://www.threeding.com/

https://3d-gallery.xyzprinting.com/

https://www.3dagogo.com/

https://sketchfab.com/3d-models/popular

https://nasa3d.arc.nasa.gov/models/printable – oficiálne stránky NASA pre 3D tlač a modely vesmírnych objektov

https://free3d.com/

https://3dprint.nih.gov/

https://www.youmagine.com/

https://libre3d.com/

http://www.printmeasheep.com/en/

https://3dsquirrel.co.uk/

https://www.embodi3d.com/


Poznáte niečo, čo tu chýba?
Napíšte nám, radi to sem doplníme!


 

.