Vůně namíchaná umělou inteligencí, kostičky LEGO a Průšova tisková farma budoucnosti z dubajského EXPO – festival Maker Faire Prague ovládne Pražskou tržnici.

Největší Maker Faire festival v Česku, jehož partnerem je v letošním roce poprvé také Výstaviště Praha, startuje už za dva týdny. Návštěvníci areálu Pražské tržnice, kterou od července tohoto roku spravuje právě Výstaviště Praha, se o víkendu 17. – 18. 9. mohou těšit na neobvyklá řešení. Chybět nebudou roboti v různých podobách a formách, 3D tisk, hry ani unikátní možnost nechat si namíchat parfém na míru.

Brány Maker Faire Prague se letos otevřou už po páté. Populární festival změnil oproti loňskému roku své stanoviště – z Výstaviště se přesunul o několik stovek metrů do areálu Pražské tržnice. Své projekty představí přes 120 makerů z České republiky, Slovenska, Švýcarska, Nizozemska, Itálie, Německa a USA, chybět nebude řada tematických workshopů, přednášky a soutěže o zajímavé ceny. Vstupenky budou dostupné na místě nebo v předprodeji na portálu GoOut, dospělý zaplatí za jednodenní vstup 250 Kč, za dva dny potom 300 Kč, v ceně jsou zahrnuty až tři děti zdarma. Vstupenky zakoupené v předprodeji se zařadí do slosování o 3D tiskárnu Original Prusa MINI+.

„Nadcházející Maker Faire naváže na předchozí úspěšné ročníky, které proběhly na Výstavišti Praha a já jsem moc rád, že jsme se stali partnery tohoto největšího kutilského festivalu. Zároveň věřím, že ačkoli jsme museli z důvodu rekonstrukce Průmyslového paláce akci přesunout do Pražské tržnice, na kvalitě akce nebude ubráno, a i letos zavítá jako již tradičně velké množství návštěvníků. V roce 2023 pak plánujeme vrátit Maker Faire na Výstaviště, a to konkrétně do nově zrekonstruovaných Křižíkových pavilonů,“ komentuje akci Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha a.s.

Nový Průšův projekt poprvé v ČR

Nejúspěšnějším českým makerem je nepochybně Josef Průša, který dokázal svoji vizi dovést od malého garážového projektu ke značce s mezinárodní prestiží. Na nedávno skončené světové výstavě EXPO v Dubaji představila společnost Prusa Research novinku – automatickou tiskovou farmu Original Prusa Pro Automated Farm System (AFS).

Ta bude v rámci programu Maker Faire Prague k vidění poprvé v ČR. Jedná se o systém postavený na nových tiskárnách CoreXY 3D s automatickým sklízením a vydáváním hotových produktů. Všechno přitom ovládá jedno centrální intuitivní rozhraní.  Návštěvníci budou moct farmě zadat vlastní unikátní tisk.

Vůně na míru

Hranice dílny už dávno přerostl i projekt Algorithmic Perfumery vyvinutý týmem EveryHuman, který bude jednou z hlavních hvězd letošního Maker Faire Prague. Jedná se o unikátní počin na hranici umění, filozofie a umělé inteligence. Unikátní systém odhadne pomocí umělé inteligence osobnost uživatele a následně mu mícháním 500 aromat vytvoří vůni přesně na míru. A přesně tento proces si návštěvníci budou moct na Maker Faire Prague vyzkoušet na vlastní kůži.

Projekt EveryHuman má kořeny v Nizozemsku a jeho prezentace se v rámci Maker Faire Prague uskuteční díky podpoře Nizozemského velvyslanectví.

Fenomén LEGO® – koníček, láska i zaměstnání

Stavebnice LEGO® jsou díky své komplexnosti, přesnosti a téměř nepřeberným možnostem oblíbeným materiálem řady makerů. Hostem letošního Maker Faire Prague bude skutečný LEGO expert Milan Reindl, profesionální designér řady LEGO Technic, který má kontě desítky originálních modelů. Jeho současným působištěm je centrála společnosti LEGO® v dánském Billundu.

LEGO Group letos slaví 90 let své historie a kostičky LEGO budou na letošním Maker Faire Prague přítomné nejen teoreticky, ale i prakticky. Ve speciální hravé zóně se budou moci děti i jejich rodiče ponořit do zábavných aktivit, které pomáhají rozvíjet klíčové dovednosti důležité pro život. Na návštěvníky čeká velká mozaiková zeď, jojo z dílků LEGO, robotické stavebnice anebo crash testy vlastnoručně vyrobených modelů vozítek na rampách. Návštěvníci dostanou unikátní možnost vrátit se i do minulosti, kdy byly LEGO hračky ze dřeva a stavět třeba nadrozměrné dřevěné fantastické bytosti.

360° „videotribuna” pro makery od Xiaomi

Oficiální portréty makerů si letos vzala na starosti technologická společnost Xiaomi. Na Maker Faire přiváží speciální kutilský projekt, jehož výstupem budou atraktivní „rotující“ videa pořízená z nezvyklé perspektivy. Fotografická točna vybavená aktuálně nejlepším fotomobilem řady Xiaomi 12 umožní rychlé pořízení 360° videí nejen vystavujících makerů, ale i jejich výrobků. To vše ve vysokém rozlišení a špičkové obrazové kvalitě.

Pořadatelé festivalu si na Xiaomi „videotribunu” budou zvát vystavující makery a vznikne tak ucelená série poutavých filmových medailonků oslavující kreativitu a zručnost. Profesionálně nasnímané kutilské projekty budou doprovázet festival na sociálních sítích a nakonec z nich vznikne finální videoklip jako koláž toho nejlepšího, co bylo na pražském Maker Faire k vidění.

Robotika, hardware a software jako hra

Velkou výhodou procesu objevování a hraní je, že se při něm lidé přímo učí. To ukazují i projekty Filipa Szkandera a Josefa Kahouna. Ten první se věnuje odtajňování magie počítačových čipů, jejichž zjednodušené verze staví ze základních součástek. Druhý jmenovaný se potom přes svůj mladý věk aktivně podílí na výuce programování. Jeho projekt Codeventure v sobě kombinuje možnosti moderní počítačové hry s prvky programování a algoritmizace.

Další hravě výukový stánek otevře na Maker Faire Prague Fakulta elektrotechnická ČVUT. Jako malý teaser na podzimní kolo Robosoutěže FEL ČVUT si zde budou malí i velcí stavitelé moct navrhnout, postavit a naprogramovat vlastního robota basketbalistu, který bude střílet míčky na koš.

Profesionální filmové triky, prostorový zvuk pro VR a 3D tisk v Ukrajině

Festivaly Maker Faire jsou tradičně velmi rozmanité a to potvrzuje i program toho letošního. Kromě výše zmíněných projektů a hostů budou v Pražské tržnici k vidění možnosti domácích filmových triků v podání studia Z-Techmikrofon speciálně navržený pro věrné nahrávání prostorového zvuku nebo projekt 3D tiskových táborů pro děti na Ukrajině. A to je jen malá část toho, co letošní Maker Faire Prague svým návštěvníkům nabídne.

„Program všech českých Maker Fairů sestavujeme tak, aby byl co nejpestřejší. Mám radost, že v rámci to největšího se nám podařilo přivést opravdu různorodé projekty a autory jak z ČR, tak ze zahraničí,” říká Ondřej Kašpárek, programový ředitel Maker Faire Prague a zakladatel iniciativy Maker More, která festivaly Maker Faire v ČR pořádá. „Festivaly Maker Faire nevnímáme pouze jako prezentaci projektů veřejnosti, ale také jako platformu, kde se můžou setkat tvůrci z různých oborů a navzájem se inspirovat. Rádi vytváříme prostor, kde vedle sebe vystupují například zástupci tradičních řemesel, odborníci na 3D tisk a konstruktéři funkčních raket.”

Veletrh pořádají organizace Make More a Pražská tržnice, Generálním partnerem je společnost Prusa Research, partnery pak Hlavní město Praha, Make.co, STMicroelectronics, Hornbach, Xiaomi, EspressifBrick’R’knowledgeKarmenFilament PMScience inEseroHennlichAK BeloPraha 7. Role mediálních partnerů se ujaly Radio 1 a Chiptron.


O festivalu Maker Faire
Festival propojuje nadšence a odborníky, ale zároveň slibuje chytrou zábavu celým rodinám – kombinuje v sobě moderní technologie, tradiční řemesla, design a vědu. Maker Faire je festival plný workshopů, interaktivních aktivit, a především nadšených a zvídavých lidí. Téměř všechno si na něm lze vyzkoušet na vlastní kůži a mnohé se dá také vyrobit. Své projekty a prototypy zde prezentují tzv. makeři. V České republice se festivaly od roku 2018 pořádá organizace Make More. Sdružení kromě festivalu Maker Faire na připravuje celosvětovou konferenci otevřených dílen FAB2025, konzultuje vznik otevřených dílen a FabLabů, tvoří videoworkshopy Postavtesi a věnuje se rozvoji české komunity makerů.