Raspberry Pi Foundation nás prekvapila novým minipočítačom RPi 4 (Model B). Všetci očakávali, že vyjde až začiatkom budúceho roku, no v predaji je už dnes. Čo prináša okrem vyššieho výkonu?

Základný dizajn sa mierne zmenil, pretože nové Pi 4 chce byť plnohodnotnou náhradou za klasický počítač. Hoci je rozmer dosky rovnaký ako u predchodcov, na napájanie je použitý USB-C konektor a namiesto klasického veľkého HDMI je tu dvojica microHDMI doplnená aj o tradičný audio jack, čiže sem možno pripojiť až dva monitory s plným 4K rozlíšením pri 30Hz alebo jeden 4K pri 60Hz. Nové drivery dostalo i OpenGL, čo umožní lepšie akcelerovať 3D a zrýchli vykresľovanie objektov. Očakáva sa teda lepšia optimalizácia napr. pre hry a náročnejšie aplikácie, čím by sa Pi4 mohlo naozaj vyrovnať základným desktop modelom. Raspberry Pi 4 teraz podporuje H.265/HEVC v rozlíšení 2160p60 a H.264/AVC v 1080p60.

Na výrobe opäť spolupracoval Broadcom, ktorý dodal nové SoC BCM2711, prvýkrát s 28nm procesom (predchodcovia mali 40nm čipy). Nájdeme v ňom štyri jadrá 1,5 GHz CPU Cortex-A72. Oproti trojke by mal výkon narásť až trojnásobne.

Nový model je na výber hneď v troch konfiguráciách – s 1, 2 alebo 4 GB operačnej pamäte LPDDR4. Ako hlavné pamäťové médium bude naďalej slúžiť microSD karta, ale rovnako ako pre predošlú generáciu nebude sem problém pripojiť cez shield ani SSD disk. Keďže však má Raspberry Pi 4 dva rýchle USB 3.0 porty (+2 klasické USB 2.0 pre periférie), možno vám postačí pripojený externý disk alebo rýchlejšia flashka. Bezdrotová konektivita je na úrovni 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth má špecifikáciu 5.0 a pre káblové siete je k dispozícii plnohodnotný gigabitový port.

Vyšší výkon však znamená aj mierne zvýšenú spotrebu, takže ako minimálne napájanie sa odporúča 5V zdroj s aspoň 3A, čiže optimálne treba hľadať 15 a viac wattové zdroje + bude treba myslieť aj na nejaké rozumné chladenie, čo sa odporúčalo aj pri staršej generácii.

A čo cena? Základný model s 1 GB RAM bude ako obvykle za 35 dolárov resp. u nás je už v predpredaji za 38,54€, vyššie kapacity potom za 45USD (49,23€) a 55USD (59,91€). Pre úplnosť – euro ceny uvádzame koncové vrátane DPH zo stránky oficiálneho CZ/SK distribútora RPishop.cz. K dispozícii sú samozrejme aj aj rôzne sety s oficiálnou krabičkou, káblami, adaptérom, chladičom, microSD kartou a pre plné využitie nepostrádateľnou redukciou pre HDMI.

Uvedený bol aj nový operačný systém Raspbian – Debian 10 Buster.

Špecifikácie Raspberry Pi 4B

  • Broadcom BCM2711 (4 × 1,5 GHz Cortex-A72 + VideoCore VI 3D)
  • 1/2/4 GB LPDDR4 SDRAM + čítačka microSD
  • Wi-Fi 802.11a / b / g / n / ac, Bluetooth 5
  • Gigabit Ethernet
  • 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, 2 × microHDMI
  • ďalšie rozhranie: 40pinový GPIO, MIPIM DSI pre displej, MIPIM CSI pre kameru, hybridný jack pre audio a kompozitné video
  • napájanie (min. 5V/3A): cez USB-C, GPIO, PoE (vyžadovaný zvláštne PoE HAT)