Myšlienka Paralelnej Polis vo forme konceptu vznikla počas totalitného režimu v Československu ako reakcia na autoritárske tendencie štátu. Dnes nám technológie prinášajú mnohé nové otázky, na ktoré stále ešte len hľadáme odpovede a práve Paralelná Polis je jedným z ostrovov, kde môžete slobodne rozvíjať svoje nápady. Čo predstaví Paralelná Polis na historicky prvom Maker Faire v Bratislave? To nám prezradil Tom Pástor.

 

Tom, s Paralelnou Polis sme sa videli nedávno aj na pažskom Maker Faire. Čo pre nás máte pripravené v Bratislave?

Prinesieme vám ukázať funkčnú hydroponickú záhradu na pestovanie šalátu a byliniek v interiéri, ktorú si doma dokáže postaviť ktokoľvek vďaka open source projektu Parallel garden.

Na 3D tlačiarňach vám ukážeme, ako vyrábame prívesok na kľúče vo veľkosti 50 centovej mince, ktorý v sebe má NFC čip. Tento prívesok sa potom dá použiť napríklad aj ako elektronická peňaženka na kryptomeny. V našom stánku bude možné krypto peňaženku rovno vyskúšať. K dispozícii budú naši krypto apoštoli, ktorí s tým ochotne pomôžu komukoľvek z návštevníkov.

Taktiež pripravujeme workshop, kde pomôžeme návštevníkom postaviť si doma vlastné digitálne zrkadlo, ktoré bude okrem iného ukazovať napríklad aj aktuálny kurz kryptomeny bitcoin. Návštevníkov naučíme ako ho nielen postaviť, ale aj ako ho môžu sami vylepšovať podľa svojich predstáv.

Digitálne zrkadlo znie veľmi zaujímavo. Mohol by si nám povedať trochu viac o čo ide?

Je to v podstate obrazovka s počítačom ukrytá za zrkadlom tak, že ju nevidno, pokiaľ sa teda na nej nič nezobrazuje. Dokáže zobraziť napríklad kurzy kryptomien, aktuálne predpovede počasia, videá, ale aj obrázky (fotografie), či rôzne textové informácie. Digitálne zrkadlo zobrazí čokoľvek, čo si viete pozrieť cez internetový prehliadač. Stačí ho jednoducho pripojiť do el. zástrčky a pripojiť ho k internetu napr. bezdrôtovo cez Wi-Fi. Nič viac nie je potrebné pre jeho prevádzku.

V Paralelnej Polis používame digitálne zrkadlo na zobrazovanie aktuálneho kurzu kryptomien a prehľad chystaných prednášok a udalostí. Doma mám v zrkadle zobrazené napr. najbližšie odchody autobusov zo zastávky pri našom dome.

Paralelnú Polis si ľudia spájajú najmä s technológiami, ako s tým súvisí pestovanie rastlín?

Venujeme sa technológiám, ktoré nás dokážu posunúť ďalej a práve pestovanie šalátu a byliniek v interiéri je krásnou ukážkou využitia moderných technológií. Využíva sa tu totiž Internet of Things, 3D tlač, alebo jednodoskové počítače ako je Arduino. Tento projekt vznikol v komunite Paralelní Polis v Prahe pod názvom Parallel garden ako open source a v Paralelnej Polis v Bratislave chceme tento projekt nielen využívať pre potreby našej kaviarne Bitcoin Coffee, ale zároveň vzdelávať ľudí cez sériu prednášok Enviro meetup. Chceli by sme im poradiť v tejto oblasti a ukázať reálne príklady pre využitie hydroponickej záhrady.

 

Cestuješ po rôznych Maker Faire? Čo ťa pri tvojich cestách zaujalo?

Predovšetkým ma vždy nadchne komunita šikovných ľudí. Rád sa inšpirujem zručnosťou druhých a obdivujem, čo dokážu vymyslieť a zostrojiť. Z projektov ma zaujali napríklad 3D tlačiari, ktorí dokážu túto technológiu zužitkovať na neskutočne inovatívne projekty, ako sú protetické náhrady rúk, či inteligentné stolné lampy. Na jednom workshope ma naučili Cosplayeri ako vyrábať formy na odlievanie živice, vďaka čomu si dnes viem vyrábať nielen vlastné masky a kostýmy. Technologické postupy sa dajú využiť rôznym spôsobom a vždy je možné niečo inovovať.

Ty si tiež Maker?

Áno, v detstve som bol najmä rozoberač a skúmač, občas aj kazič. Odkedy mi dal otec ako 5-ročnému do rúk spájkovačku, rozžiarili sa mi oči a začala moja makerská cesta. Dnes sa venujem predovšetkým 3D tlači a realizujem niekoľko vlastných projektov, kde je táto technológia dominantná. Prepájam tiež rôzne hardwarové zariadenia a vymýšľam im fyzický dizajn, aby boli aj oku lahodiace a aj prakticky použiteľné. Ak sa dá za makerstvo považovať i RC modelárstvo, tak navrhujem a staviam lietajúce drony.

Maker je človek tvorivý. Nebojí sa skúšať, zlyhať a znova vylepšovať, až kým nevytvorí niečo funkčné. Obdivujem všetkých makerov, pretože sú odvážni a  vynaliezaví. Makeri často zdokonaľujú existujúce veci a vylepšujú ich tak, aby boli ešte užitočnejšie a použiteľnejšie. Dávajú tak známym veciam nové možnosti. Taký istý som aj ja – Maker tvorivý.

Ďakujeme za rozhovor a tešíme sa v novembri aj na vašu prezentáciu na Maker Faire v Bratislave.

 

 

 

 

 


Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o Paralelnej Polis alebo o projekte Parallel garden, navštívte prosím webové stránky:

https://paralelnapolis.sk

https://facebook.com/parallelgarden


Zakúpiť si ich môžete naVstupenky na Mini Maker Faire Bratislava 2019

Všetky informácie o vstupenkách a príp. zľavách nájdete na našej stránke
https://bratislava.makerfaire.com/2019/10/07/vstupenky-uz-v-predaji/