Malý darček pre všetkých makerov  a záujemcov o 3D tlač pripravil PRUSA3D. Predstavili totiž úplne novú kompaktnú 3D tlačiareň Original Prusa MINI, u ktorej sa podarilo zraziť cenu pod 10.000 korún, resp. pre nás iba 379€ už s DPH! Nová tlačiareň však nemá iba nízku cenu a rozhodne má čo ponúknuť všetkým záujemcom o 3D tlač.

Rozdielov medzi klasickou i3 a MINI je veľa. Novinka má o kúsok menšiu tlačovú plochu, takže vytlačí maximálny objekt o veľkosti 180×180×180 mm, zatiaľ čo max. pre i3 MK3S je 250×210×210 mm. Oba modely však tlačia rovnakou max. rýchlosťou vyše 200 mm/s pri výške jednej vrstvy 0,05 až 0,35 mm. Extruder u novej tlačiarne však využíva bowden s podávacím motorčekom s prevodom 3:1, zatiaľ čo i3 má priamy náhon.

Konštrukčne má nová MINI iba jedno rameno, zatiaľ čo i3 má pevný rám s dvoma ramenami. Vďaka tomu sa pri výrobe ušetril jeden motor pri zachovaní podobných vlastností. Celý set pozostáva z 3 dielov, ktoré stačí zostaviť, spustiť kalibráciu a môžete ihneď tlačiť. Toto je veľmi príjemná zmena a zjednoduší to distribúciu nových tlačiarní, príp. ich prenášanie na rôzne akcie ako je napr. Maker Faire.

Mimochodom ak si porovnáte cenu MINI s cenou ZOSTAVENEJ i3, je rozdiel v cenách ešte vyšší. Nová tlačiareň zaberá na stole výrazne menej miesta. Jej pôdorys je len 33×37 cm a výška iba 38 cm. Samozrejme pracovná plocha je kvôli káblom a ďalším nevyhnutným veciam o trochu väčšia (min. 35×45 cm), ale stále je to v porovnaní s i3 a podobnými tlačiarňami značná úspora priestoru.

Tlačiareň má externý zdroj 160W (oproti väčšiemu 240W zdroju u i3) a má aj menšiu pracovnú teplotu pre trysky a podložky. Maximálna teplota trysky je 280°C a podložka sa zohreje „iba“ na 100°C, čo je v oboch prípadoch cca o 20° menej ako má i3. Stále to však postačuje na materiály ako je PLA, ABS, ASA alebo PETG. Ako to bude s podporou špeciálnych filamentov oproti i3 sa ukáže až neskôr po sérii dôkladných testov. Zatiaľ to vyzerá všetko veľmi sľubne. Len dodávam, že podložka je v oboch prípadoch magnetická a má vymeniteľné tlačové pláty pre lepšiu priľnavosť u prvej vrstvy. Samozrejmosťou je automatická viacbodová kalibrácia, ktorú poznáme už zo starších modelov.

Čo sa týka riadiacej jednotky (mikropočítaču), tak tu je ďalšia významná zmena, pretože nová MINI používa dosku s 32-bitovým STM32 čipom s najnovšími drivermi a je tak výkonnejšia ako staručká 8-bitová RAMBo u modelu i3. Dá sa však predpokladať, že neskôr bude uvedený update i3, ktorý bude využívať rovnakú dosku, pretože nová Buddy má niekoľko inovácií.

Tak napríklad už nemusíte používať SD kartu, ale môžete tlačiť z USB flash disku, alebo priamo cez LAN. Voliteľne je k dispozícii podpora pre Wi-Fi modul, ktorú u staršieho modelu nahrádzal napr. Raspberry Pi. K dispozícii je aj 2,8“ farebný grafický displej s rozlíšením 320×240 bodov pre jednoduchšiu obsluhu a navigáciu v menu. Pripomeňme si, že staršia i3 mala monochromatický displej s obmedzenými možnosťami.

Medzi parametrami nájdete aj nenápadnú zmienku – u MINI sa pripravuje „podpora farmy“. Znamená to, že ak plánujete spustiť menšiu výrobu, kde sa využívajú 3D tlačené diely, budete si môcť z MINI poskladať malú 3D tlačovú farmu, aké používa napr. aj PRUSA3D! Pôvodne sa totiž MINI vyvíjala ako model práve pre ich farmu. Vďaka menší rozmerom, nižšej cene a vysokému výkonu by ste namiesto jednej i3 mohli použiť rovno 2 mini, ktoré za nižší čas vyprodukujú viac výtlačkov a jednoduchšie sa budú spravovať centrálne, čo je pre chod farmy nevyhnutné.

Jedinou nevýhodou nového modelu je, že pri výpadkoch prúdu nemá režim „zotavenia po výpadku“, ale to sa dá vyriešiť veľmi jednoducho napr. pomocou záložných UPS zdrojov, čiže to rozhodne nevnímame ako nejakú tragédiu. Výpadky elektriny sú dnes stále zriedkavejšie a UPSky sú dostupnejšie, čiže…

MINI je skrátka výkonná a sľubná 3D tlačiareň s bohatou funkcionalitou, ktorá nájde uplatnenie nielen u domácich makerov, alebo v školách, ale aj v biznise a výrobe. Hoci je menšia rozmermi, nie je to MINI tlačiareň, pretože má veľký potenciál a určite to bude HIT. Nechajme sa prekvapiť čo všetko ešte príde. Sám Průša napr. na blogu sľubuje, že „Power panic (zotavení ze ztráty napájení) přidáme později ve formě SW aktualizace zdarma.“

Stále ide o open-source riešenie, ktoré sa môže rozvíjať aj vďaka rôznym vylepšeniam a nápadom zo strany bohatej rodiny (komunity) makerov. Výkon základnej dosky zvládne napr. aj pripojenie kamery v základnom režime pre náhľad aktuálneho stavu 3D tlače.

Znamená príchod MINI koniec i3?

Určite nie, aj keď… MINI nemá nahradiť i3 MK3s, ale doplniť modelový rad o nový produkt s inými možnosťami. Vývoj i3 pokračuje a podľa dostupných info tento rok nebude prestavená žiadna ďalšia tlačiareň. Vieme však, že PRUSA chystá upgrade v podobe modelu XL, ktorý poskytne pracovnú plochu pre tlač objektov s rozmermi až 40×40×40 cm, ktorá bude využívať úplne nové možnosti. V budúcnosti by tak vedľa seba mali byť 3 modely – MINI, i3 (zatiaľ teda stále MK3s) a XL pre tlač veľkých objektov. A samozrejme je tu stále ešte aj model SL1 s inou technológiou tlače a inými preferenciami. Z toho si naozaj vyberie snáď každý.


Zakúpiť si ich môžete naVstupenky na Mini Maker Faire Bratislava 2019

Všetky informácie o vstupenkách a príp. zľavách nájdete na našej stránke
https://bratislava.makerfaire.com/2019/10/07/vstupenky-uz-v-predaji/